Vorige pagina          

Piscine Crachoir -B-

De stad bouwde dit zwembad in neo- renaissancestijl in de oorlog van 14/18 speciaal om inwoners uit Duitse fabrieken te houden.

Aan de achterkant van het zwembad openbaart zich een andere geschiedenis. Hier zijn twee ingangen, één voor de vrouwen en één voor de mannen. Bij het binnengaan werd de volkse mens op reinheid gewezen; er was nog geen waterleiding netwerk in die tijd en de "gewone" man in de straat spoelde de handen en gezicht met pompwater, gaf de rest van zijn lichaam een kattewasje.

De stad had er belang bij om ziekten, zoals cholera, voorgoed te bannen. Voor enkele centen kon men hier dus een stortbad nemen, wel niet zo comfortabel als de rijkere die langs de vooringang binnen mocht en twee, voor wel wat meer geld, in een verwarmde gesloten ruimte in een gietijzeren bad zich kon laten afweken al of niet in een badkleed.
Wat vele mensen beter zullen kennen is het zwemdok zelf. Hoeveel scholieren zijn hier niet komen zwemmen ?

Het waterloze dok ligt er inmiddels troosteloos bij. Aan de ingang bij de ronde trap staat nog het standbeeld van de bronzen redder die zich geen zorgen meer hoeft maken over een zwemmer in nood. Nog goed bewaard zijn de sierlijke tegels van fabrikant Gillot uit Hemiksem. Grappig zijn de op regelmatige afstanden ingebouwde speekbakjes of crachoirs voor de Frans sprekenden.

Minder bekend is het binnenzicht van het zwembad tijdens haar eerste levensjaren. De dakconstructie bestond uit glas geplaatst in een sierlijk metalen kadergewelf. Ook waren er langs beide zijden van het dok verdiepingen aangebracht ondersteund door ijzeren pilasters. Ook de achtergevel bevatte ramen. Dankzij het vele glaswerk kon het licht vrij het wateroppervlak bereiken; een aangename troef voor de badgast. Door de inwerking van de vochtige dampen heeft men helaas de glazen hemel moeten afbreken en moeten vervangen door een nietszeggend plafond.

We hopen op een goede afloop, misschien kunnen we hier nog eens komen zwemmen..

bezocht: maart 2010

IMG
IMG
IMG 7136
IMG
IMG
IMG 7181
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG
IMG